Ghaffariyeh Dome

  • Trustfeed ratings Icon
  • Trustfeed ratings Icon
  • Trustfeed ratings Icon
  • Trustfeed ratings Icon
  • Trustfeed ratings Icon

Maragheh, Iran

Historical landmark· Tourist attraction

Ghaffariyeh Dome Reviews | Rating 4.5 out of 5 stars (8 reviews)

Ghaffariyeh Dome is located in Maragheh, Iran on استان آذربایجان شرقی، مراغه،, Shahid Goddusi. Ghaffariyeh Dome is rated 4.5 out of 5 in the category historical landmark in Iran.

Address

استان آذربایجان شرقی، مراغه،, Shahid Goddusi

Phone

+989336007748

Open hours

...
Write review Claim Profile

A

Ali Hajzavar

A building which is almost 750 years old and a symbol of the architecture at that time. The color of tiles and the attention to details on the outside of it are just wonderful. Worth a visit if you are in town.

T

Taxman

there is no guard or anybody to watch the place.

T

Travel with Mehdi

I liked it both the dome and the garden!

M

mahdi e

Best

M

Masood Reyhaniyan

Ghaffariyeh Dome. Good to visit

H

Hadi Boluk

گنبد غفاریه یک از 5 برج-مقبره تاریخی شهر مراغه است که از دوران ایلخانیان به یادگار مانده است. در زمان حکومت ایلخانیان و به دستور سلطان ابوسعید بهادر خان، در سال 725ه.ق ساخت این برج-مقبره آغاز شده و بعد از سه سال ساخت و تزئین آن در 728 ه.ق به اتمام رسیده است. برج آجری غفاریه در نزدیکی رودخانه صافی چای قرار گرفته است. بر طبق اسناد تاریخی سال ها بعد در زمان حکومت سلطان حسن بیگ، عارفی به نام نظام الدین غفاری عمارتی را به همراه باغات و زمین های اطراف در نزدیکی این برج وقف می کند که به غفاریه شهرت می یابد و همین شهرت به برج نزدیک عمارت موقوفی نیز اطلاق می شود و برج به برج غفاریه شهرت می یابد. برج غفاریه بنایی مکعب شکل و آجری است که بر پایه ای از سنگ قرار گرفته است. در چهار ضلع اصلی بنا انواع هنرهای آجرچینی و کاشی کاری های فیروزه ای بسیار زیبا به کار رفته است. چهار ستون در محل اتصال چهار ضلع به یکدیگر قرار گرفته که با کاشی کاری های لوزی شکل و آبی و فیروزه ای آراسته شده بودند، که امروزه اغلب آسیب دیده اند. به جز ضلع ورودی در شمال، بر روی باقی اعضا دو طاق نمای آجری زیبا قرار گرفته و در مرکز هر یک از طاق نماها کنده کاری و آجرکاری زیبا و ظریفی در کادری کوچک قرار گرفته است. ضلع شمالی که درب ورودی در آن قرار گرفته است که بسیار زیبا است و با کاشی های فیروزه ای جلوه بسیار چشم نوازی پیدا کرده است. دو طاق نمای بلند و باریک در دو طرف درب ورودی تعبیه شده و طاق نمای اصلی در مرکز قرار گرفته است. در طاقنمای مرکزی مقرنس کاری زیبایی به کار رفته است. اغلب کاشی های فیروزه ای و آبی در همین طاق نما به کار رفته است. علاوه بر مقرنس و کاشی کاری، کتیبه ای با خط زیبای ریحان نام خالق بنا را به زبان عربی و رنگی سیاه و سفید در طاق نمای مرکزی به چشم می خورد. اما بر بالای درب و در زیر مقرنس کاری ها کتیبه ای قرار داشته که متاسفانه فقط قسمت های کوچکی از آن سالم باقی مانده و متن آن ناتمام است. بر بالای کتیبه اصلی نشان خانوادگی قرار دارد که به چوگاندار شهره است و به صورت دو عصا است که به پشت به پشت هم تکیه داده شده اند و احتمالا نشان خانوادگی فرد مدفون شده در این مقبره است.

D

Dariush Norvash

برج در پارکی بسیار زیبا و بزرگ قرار دارد که در کنار یک رودخانه است و ارزش بسیاری برای دیدن و گردش دارد. وجه تسمیهٔ بنا براساس آنچه که از متون تاریخی برمی\u200cآید چنین است که عارفی به\u200cنام «نظام\u200cالدین احمد بن حسین\u200cالغفاری» در زمان فرمانروایی «سلطان یعقوب بن حسن\u200cبیگ آق\u200cقویونلو» هنگام مراجعت از حج، عمارتی در نزدیکی این بنا احداث و املاک و باغی جهت مصارف آن وقف نمود. به\u200cهمین جهت این عمارت و بناهای وابسته و همچنین برج مزبور به\u200cنام وی به «غفاریه» شهرت یافت. خطوط به کار رفته در این بنا همه ریحان بوده و کتیبه\u200cای در بالای گنبد قرار دارد که متأسفانه فرسوده شده و چیزی بر روی آن معلوم نیست اما گفته می\u200cشود که نام مالک گنبد بر روی آن حک شده\u200cاست.

H

hesam32 Tjdd

گنبد غفاریه مراغه که با نام برج غفاریه نیز شناخته می\u200cشود، با الهام از گنبد سرخ مراغه ساخته شده است. چهار گوشه برج را با استفاده از ستون\u200cهایی با تزیینات آجری آذین کرده\u200cاند. درگاه ورودی بنا به سمت شمال قرار دارد و دارای یک طاق\u200cنمای بزرگ و دو طاق\u200cنمای باریک و بلند در طرفین است. طاق\u200cنمای مرکزی را تزیینات زیبای مرکب از آجر و کاشی\u200cهای الوان سیاه و سفید و فیروزه\u200cای و دو کتیبه به خط ریحان آرایش می\u200cکنند. ازاره بنا نیز به ارتفاع دو متر از سنگ مرمر تراشیده سفید ساخته شده است. این بنا در اصل دارای گنبدی دو پوش بود که از بین رفته و در دوره اخیر به همت سازمان میراث فرهنگی تعمیر و مرمت شده است.